CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

4 jedinstvene strategije za nastavljanje trgovanja tokom postojanih tržišta

Iako postojana tržišta imaju tendenciju da simboliziraju stabilnost, ona nije baš odlična za trgovanje, što ovisi o fluktuacijama cijena. Međutim, još uvijek postoje načini da se iskoristi ravni grafikon. Saznajte više u nastavku.

Od Fortrade

Objavljeno 26, November, 2023.

Online trader holding iPad with market graph showing a general flat trend

Postojana (flat) tržišta karakteriše nedostatak volatilnosti, što čini trgovanje izazovnim. To znači da tržište nema trend rasta ili pada ni u jednom značajnom periodu. Iako na površini može izgledati dosadno, još uvijek mogu postojati mogućnosti za ostvarivanje potencijalnog profita.

Odabir prave strategije pomoći će vam da napravite pametna predviđanja i vodite put do dobitaka čak i tokom stabilnog tržišta:



1. Granično trgovanje

Trendovi mogu ići u stranu na postojanom tržištu, ali ne uvijek. Iako u manjem rasponu, ipak će biti uspona i padova. Trendovi se mogu definisati ponavljanjem ovih kretanja.

Nacrtajte linije trenda na grafikonu instrumenta kako biste pratili njegove uspone i padove. Brzo ćete vidjeti da cijena obično fluktuira unutar kanala, idući gore ili dolje (iznad i ispod linije trenda). Koristite ove podatke da odredite obrasce koje tržište može slijediti. Uvijek imajte na umu da trgovanje CFD-ovima uključuje rizik gubitka, kao i potencijal za profit. Dakle, pobrinite se da u potpunosti razumijete rizike koji su uključeni prije nego što počnete.

Svaki put kada se ove granice prekorače, nivoi podrške i otpora postaju jači, dajući vam bolju predstavu o rasponu tržišta.

Alibaba Group Holding Ltd stock price graph


Uzmite ovaj grafikon kao primjer, koji prikazuje cijenu dionica Alibaba Group Holding Ltd od početka januara 2023. do početka februara 2023. Linija trenda je relativno ravna, iako postoje brojne tačke u kojima cijena dionica pada ispod ili raste iznad to u roku od jednog meseca. Koristeći ove podatke, imat ćete bolju predstavu o tome kada u budućnosti otvoriti kupovinu ili prodaju dionica Alibabe.



2. Trgovanje bez dodira

Sa trgovanjem bez dodira, u suštini se kladite na potencijal instrumenta da poraste u vrednosti tokom određenog perioda. Uz pravo poznavanje ograničenja tržišta, to može biti potencijalno korisna strategija.

Možete izvršiti trgovinu bez dodira ako vidite valutni par koji stagnira neko vrijeme bez ikakvih znakova izbijanja. Ako cijena ne dostigne vrijednost cijene nakon isteka roka valjanosti, to je dobro za vas. To znači da možete zaraditi ako se tržište nastavi konsolidirati unutar granica koje ste postavili, ali ne i ako vrijednost valute poraste na ili iznad tog nivoa.

» Trebate još pomoći? Pogledajte naše e-knjige o trgovanju i video tutorijale



3. Skalpiranje

Ovom metodom možete zaraditi potencijalni profit od blagih promjena cijena na tržištu. Cilj je iskoristiti veliki broj kraćih trgovina, koje traju samo nekoliko sekundi ili minuta, za razliku od kupovine i zadržavanja pozicija danima ili sedmicama.

Zasnovan je na ideji da su veća kretanja cijena manje uobičajena i da ih je teže predvidjeti, zbog čega je lakše ostvariti potencijalni profit manjim. Zahteva preciznu strategiju trgovanja koja definiše najbolji trenutak za ulazak i izlazak sa pozicija i koliko kapitala će biti uloženo u svaku.



4. Gvozdeni leptir

Ova strategija se koristi kada trgovac predviđa da će cijena instrumenta ostati unutar određenog raspona. To uključuje istovremenu prodaju i call opcije i put opcije po istoj udarnoj cijeni. Dodatno, trgovac kupuje call opciju po višoj štrajkovoj ceni i put opciju po nižoj ceni izvršenja.

Osnovni principi su isti za CFD trgovanje, gdje trgovac može istovremeno otvoriti dugu i kratku poziciju na istom instrumentu – duga pozicija po nižoj cijeni i kratka pozicija po višoj cijeni, stvarajući neutralnu poziciju koja bi mogla generirati potencijalni profit ako cijena instrumenta ostane u očekivanom rasponu.



2 dodatna uvida za trgovanje na postojanom tržištu

  • Budite strpljivi Ključ uspjeha u trgovanju nije u tome koliko poslova napravite, već u kvalitetu svake od njih. Potrebno vam je strpljenje da uspostavite svaku trgovinu jer na nju mogu uticati mnogi faktori. Nemojte biti previše pokolebani svojim emocijama.
  • Ne preterujte Ako preterujete, vjerovatno ćete se naći u minusu. Što više izlažete svoj novac tržištu, veće su šanse da ga izgubite. Također, što više trgujete, više plaćate troškove izvršenja, uglavnom spred. Srećom, postoje različiti koraci koje možete poduzeti da biste izbjegli prekomjerno trgovanje.

» Trebate dodatnu praksu? Saznajte više o Fortrade-ovim demo računima bez rizika



Odaberite strategiju koja vam najbolje odgovara

Ako ste ikada imali priliku da trgujete na postojanom tržištu, verovatno znate da to može biti prilično dosadno. A ako niste, možda će biti teško zamisliti kako bi trgovanje u periodima niske volatilnosti moglo pružiti bilo kakvo uzbuđenje ili čak postići pristojan potencijalni profit.

Ali istina je da vas dobre tehnike i pametno ulaganje mogu držati na nogama čak i tokom ovih sporih perioda. Samo je pitanje pronalaženja prave strategije za vas i vaš pristup trgovanju.

» Naučite kako da iskoristite strategiju Zig Zag indikatora za svoje trgovanje na forexu