CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

CBDC objašnjen: budućnost digitalnih valuta

Razumijevanje digitalnih valuta Centralne banke (CBDC): evolucija novca i finansija

Od Fortrade

Objavljeno 25, November, 2023.

a gold coin sitting on top of a table

Digitalna valuta centralne banke, ili CBDC, digitalizuje nacionalnu valutu, kao što je digitalni dolar, euro ili funta.

Iako se o ovom konceptu raspravljalo godinama, prijedlog se ubrzao u posljednjih 18 mjeseci dok zemlje pokušavaju sustići Kinu. Više od 100 zemalja istražuje, testira ili instalira digitalnu verziju svog novca.

CBDC-ovi su značajan napredak u novcu jer će igrati ulogu u monetarnoj politici, tehnološkom napretku i efikasnosti plaćanja. S druge strane, čak i zagovornici kažu da postoje rizici za CBDC, posebno na frontu privatnosti. Međutim, digitalni novac može dodatno unaprijediti sistem komercijalnog bankarstva i svjetsku trgovinu poboljšanjem maloprodajnih plaćanja ili širenjem prekograničnih poravnanja.

No, iako može izgledati kao složen sistem za vlade i velike finansijske institucije, mnogi nisu sigurni kako bi funkcionisao za potrošače. Centralne banke objašnjavaju da bi CBDC-ovi radili slično kao što kupci zavise od digitalnih novčanika i mobilnih sistema plaćanja. Jedna bitna razlika je u tome što novac direktno izdaje i reguliše centralna banka, bilo da su Federalne rezerve ili Evropska centralna banka (ECB).



2 vrste CBDC-a


Veleprodajni CBDC-oviMaloprodajni CBDC-ovi
CiljeviPrimarna svrha veleprodajnog CBDC-a je da se poveća brzina, poboljša sigurnost i poboljša efikasnost finansijskih transakcija između institucija.Pristalice CBDC-a za maloprodaju predstavljaju da ova evolucija plaćanja i valute može unaprijediti finansijsku inkluziju nudeći pojedincima direktan pristup novcu centralne banke, omogućavajući brža i pristupačnija maloprodajna plaćanja i smanjujući upotrebu gotovine.
KorisniciVeleprodajni CBDC-ovi su izričito dizajnirani za finansijske institucije i učesnike na tržištu. Oni će koristiti transakcije velikih vrijednosti, međubankarska poravnanja i infrastrukturu finansijskog tržišta.Za razliku od veleprodajnih CBDC-a, maloprodajna verzija je uglavnom fokusirana na potrošače. Maloprodajni CBDC-ovi su kreirani za svakodnevne transakcije uporedive sa fizičkim gotovinom ili postojećim alatima za digitalno plaćanje kako bi se povećala efikasnost plaćanja i podržala finansijska inkluzija za preduzeća i pojedince.
PristupačnostOva kategorija CBDC-a je posebno namijenjena finansijskim institucijama, kao što su komercijalne banke i finansijski posrednici, te centralne banke za obavljanje velikih transakcija.CBDC-ovi za maloprodaju općenito su dostupni široj javnosti, bilo pojedincima ili preduzećima, s višestrukim svrhama. Veličine transakcija su mnogo manje od veleprodajnog CBDC-a jer će se koristiti za plaćanje računa, dnevne kupovine i druge maloprodajne aktivnosti.
Monetarna politikaVjerovali ili ne, digitalni dolar ili ludak mogu igrati ogromnu ulogu u monetarnoj politici. Budući da veleprodajni CBDC-ovi mogu uticati na poslovanje i efikasnost finansijskih tržišta i institucija, centralne bankeCBDC-ovi na malo omogućavaju centralnim bankama da posjeduju veću i direktniju kontrolu nad ekonomijom, od nacionalne ponude novca do obrazaca potrošačke potrošnje i ukupne ekonomske aktivnosti.

Kako investirati u CBDC

Tehnički, ne možete ulagati u digitalne valute centralne banke jer su one digitalne reprezentacije novca zemalja. Možete iskoristiti devizna tržišta ako mislite da bi vlade mogle zadržati konkurentsku prednost za svoje valute usvajanjem CBDC tehnologije. Ipak, ne postoji direktan način ulaganja u CBDC.

Uz to, postoje načini na koje možete indirektno ulagati u CBDC-ove od strane trgovačkih kompanija koje nude usluge i tehnologije povezane s digitalnim valutama centralne banke, kao što su kompanije za usluge blockchain tehnologije, FinTech (finansijska tehnologija) poslovanja i platforme za digitalno plaćanje.

Najbolji način da učestvujete u nadolazećoj CBDC ekonomiji je da se obrazujete o najnovijim dešavanjima i aktivnostima javne politike. Na ovaj način nećete biti zaslijepljeni ovim novim tehnologijama i osigurati da možete donositi informirane odluke u vezi s novcem.

» Naučite o mogućnostima ulaganja uz naše tečajeve za početnike i napredne tečajeve trgovanja

Budućnost CBDC-a

Šta misle zagovornici

Tvrde da su digitalne valute centralne banke potrebne jer je finansijska infrastruktura u naprednim ekonomijama ispod nivoa. Plaćanja se ne mogu izvršiti noću, novac se ne može prenositi vikendom, a prekogranične transakcije su skupe. CBDC, bilo da se radi o veleprodaji ili maloprodaji, mogu poboljšati iskustvo.

Šta kritičari misle

Upozoravaju da je ovo opasan alat koji može narušiti privatnost potrošača i funkcionirati kao nadzorni aparat za vlade i druge vlasti ako se potrošači ne pridržavaju državnih mandata.

Trebate li ulagati u CBDC?

Još jednom, ne možete direktno ulagati u digitalne valute centralne banke jer su to digitalne verzije novca. Hoće li potrošači koristiti CBDC kada ih vlade uvedu? Do sada su ih zemlje koje su koristile digitalne valute malo usvojile, kao što su Kina i Nigerija. Za nacije koje su počele da istražuju CBDC, već postoji široko rasprostranjena nevoljnost. Hoće li se to promijeniti u narednim godinama? Kao i sve ostalo na finansijskim tržištima i globalnoj ekonomiji, vrijeme će pokazati!

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom