CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Kako geopolitički događaji utiču na volatilnost finansijskog tržišta

Finansijska tržišta često mogu biti volatilna, što ponekad rezultira ekonomskom nestabilnošću. Ova volatilnost prvenstveno je uzrokovana raznim političkim događajima.

Od Fortrade

Objavljeno 25, November, 2023.

a map of the world with chess pieces on it

Volatilnost je ključni faktor na finansijskim tržištima. Kada bi dionice samo marširale u uzlaznom smjeru bez rizika, svi bi skočili na vagon kako bi brzo stekli bogatstvo. Ali, kao što svi znamo, to ne ide tako.

Nažalost, volatilnost može izazvati probleme za investitore i širu ekonomiju, što dovodi do fluktuacija bogatstva i ekonomskih padova. Dakle, šta se krije iza ovog rizika na berzi? Pa, jedan od velikih doprinosa su geopolitički događaji.

Šta je geopolitički događaj?

Geopolitički događaj je značajan incident u kojem se geografija i politika ukrštaju, potencijalno utičući na ekonomiju, finansijska tržišta, regionalnu stabilnost, globalne trgovinske rute i lance snabdevanja.

Ovi događaji dolaze u različitim oblicima, od promjena režima do političkih nemira i vojnih sukoba. Oni također mogu dovesti do trgovinskih sporova, sankcija i neizvjesnosti, utičući ne samo na cjelokupno tržište dionica već i na specifična finansijska tržišta kao što su sirovine i devize.

Primjer

Ruska invazija na Ukrajinu imala je dubok uticaj na globalna energetska i poljoprivredna tržišta, uzrokujući značajne skokove cena sirove nafte, prirodnog gasa i pšenice. Dok su tržišta akcija ostala relativno stabilna, tržišta sirovina su iskusila stalnu volatilnost. Drugi primjer je trgovinski rat između Kine i SAD-a 2018. godine, koji je stvorio značajnu neizvjesnost, spekulacije i fluktuacije cijena dionica zbog najava tarifa, pregovora i potencijalnih rješenja.

» Otkrijte kako trgovati CFD-ovima na sirovu naftu na nestabilnom tržištu



Kako svjetski događaji utiču na berzu?

1. Osjećaj trgovaca

Geopolitički događaji mogu uticati na mišljenje trgovaca i promijeniti percepciju rizika. Bilo da su to oružani sukobi ili politička stabilnost, napad neizvjesnosti može dovesti do straha među investitorima, što rezultira oštrom rasprodajom dionica. Istovremeno, pozitivni razvoji i mirovni sporazumi mogu ojačati povjerenje investitora i dovesti do potencijalnog uspona.

2. Ekonomske implikacije

Geopolitička previranja se često mogu prebaciti na široko rasprostranjene ekonomske implikacije koje mogu imati negativne posljedice po industrije i poduzeća. Dakle, ako bi velika ekonomija uvela carine drugoj značajnoj ekonomiji, to bi neizbježno povećalo troškove proizvodnje i poremetilo lance snabdijevanja. Zatim, kada se objavljuju korporativni kvartalni izvještaji, zarada i izgledi za rast doživljavaju velike udare—u zavisnosti od kompanije, to može dovesti do tržišnih reakcija i fluktuacija cijena dionica.

3. Neizvesnost

Ako postoji nešto što investitori mrze, to je neizvjesnost. To čini predviđanje težim, uslovi poslovanja mogu biti izazovni za predviđanje, a trgovci su manje skloni izvršavanju investicionih odluka. Tada je, naravno, reakcija tržišta uglavnom negativna, a investitori će prvenstveno čekati svaki mali razvoj događaja, od govora do najava politike.

4. Finansijska stabilnost

Geopolitičke tenzije mogu ugroziti finansijsku stabilnost podstičući vlade da nametnu finansijska ograničenja, ograniče prekogranične kredite, trgovinu i investicije i pokrenu odliv kapitala. Osim toga, više kamatne stope na državne obveznice mogu povećati troškove finansiranja.

Kada je Velika Britanija odlučila napustiti Evropsku uniju (EU), to je izazvalo značajnu volatilnost i neizvjesnost na globalnim finansijskim tržištima. Evropski indeksi su posebno pogođeni zbog zabrinutosti oko ekonomskih posljedica, trgovinskih sporova i regulatornih promjena. Dok su se pojavili kasniji događaji poput pandemije koronavirusa i sukoba u istočnoj Europi, Brexit je naglasio značajan utjecaj geopolitičkih događaja na volatilnost tržišta dionica.

» Trgovanje CFD-ovima na dionice može biti lako kada znate osnove




Iskorištavanje geopolitičkih događaja

Trgovanje zasnovano na geopolitičkim događajima može ponuditi i mogućnosti trgovanja i izazove za kratkoročne investitore koji se bave trgovinom događaja. Neki trgovci preferiraju geopolitička previranja, poput onih koji se bave sirovinama, dok drugi smatraju da je to frustrirajuće i mogu preokrenuti svoje odluke o ulaganju.

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

» Saznajte više o otvaranju Fortrade računa