CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Mehanika CFD-ova na dionice: Kako funkcioniraju

Od Fortrade

Ažurirano 21, December, 2023.

a couple of wooden blocks with words on them

CFD-ovi na dionice su ugovori za razliku (CFD-ovi) koji koriste dionice kao osnovne instrumente. Sa CFD-ovima na dionice, moguće je postići ciljanu izloženost određenoj dionici i spekulirati o kretanju cijena dionice.

CFD-ovi na dionice nude investitorima kapitalno efikasan način da steknu izloženost određenoj vrijednosti i smjeru cijene dok trguju uz marginu s efektom poluge. Nemojte brkati CFD-ove na dionice sa zamjenama dionica, iako postoje sličnosti—kao što je mogućnost potencijalnog profita/gubitka od kretanja cijena bez kupovine osnovnih instrumenata.

Glavna razlika je u tome što se CFD-ovi na dionice mogu koristiti za nekoliko instrumenata:

  • Valute
  • Dionice
  • Sirovine
Zamjene dionica mogu se koristiti samo za dionice i indekse. CFD-ovi na dionice također nemaju rok trajanja, za razliku od zamjene dionica.

Ključne karakteristike i karakteristike CFD-ova na dionice

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

1. Praćenje cijene osnovnog kapitala

CFD-ovi na dionice vam omogućavaju da pratite učinak osnovne tržišne hartije od vrijednosti. Vaš potencijalni profit ili gubitak izračunava se na osnovu razlike između kupovne i prodajne cijene. Kada trgujete CFD-ovima na dionice, raspon je obično isti kao i raspon osnovne vrijednosne papire. To se zove cijena ponude i potražnje kada se trguje dionicama.

Brokerske kuće obično baziraju svoje CFD cijene na dionice na temeljnom instrumentu i naplaćuju samo naknade kao što su tržišni raspon, provizija i dnevna kamata za držanje dugih pozicija preko noći.

2. Zahtjevi za polugu i marginu

CFD-ovi na dionice vam omogućavaju da trgujete uz marginu, što znači da vam je potrebna samo mala količina novca u poređenju sa ukupnom vrijednošću pozicije. Sada možete trgovati CFD-ovima za dionice na većini globalnih dionica.

Početna margina za najlikvidnije kompanije je 5%, dok manje akcije mogu zahtijevati depozit od 10% do 20%. U slučaju posebno nelikvidnih dionica, potrebna margina može ići do 50% kako bi odražavala veći rizik.

Možete trgovati ugovorima sa minimalnom veličinom od jedne dionice, a sati trgovanja obično su usklađeni sa onima na osnovnoj berzi.

3. Duge i kratke pozicije

Lako možete zauzeti dugu ili kratku poziciju na CFD tržištu, koje obično nema pravila kratke prodaje. Takođe nema troškova zaduživanja ili skraćenja jer vi, kao investitor, tehnički ne posedujete osnovni instrument.

Trgovanje CFD-ovima obično uključuje minimalne naknade, jer brokeri zarađuju novac od spreadova. Prilikom kupovine trgovac plaća traženu cijenu; uzimaju ponuđenu cijenu prilikom prodaje ili shorting-a. Brokerske kuće uzimaju dio potencijalnog profita od svake licitirane ponude i tražene cijene.



4. Nema vlasništva nad osnovnim instrumentima

Hajde da pričamo o vlasništvu. Sa CFD-ovima, generalno ne posjedujete niti imate vlasnička prava nad dionicama. Umjesto toga, slažete se sa dobavljačem CFD-a da razmijenite potencijalni profit ili gubitak transakcije. To znači da iako imate CFD koji se odnosi na dionicu, nemate vlasništvo ili pravo glasa za temeljnu dionicu.

CFD-ovi na dionice, međutim, daju vam ista prava kao i vlasniku osnovnih dionica. To znači da možete primati novčane dividende i biti uključeni u podjele dionica, pitanja prava ili akcije preuzimanja poduzeća - čak i ako ne posjedujete osnovne dionice.

» Postoje li trgovinski termini koje ne razumijete? Pogledajte naš korisni pojmovnik za brzo objašnjenje.

Zašto ljudi trguju CFD-ovima na dionice?

Pristup širokom spektru dionica

CFD-ovi omogućavaju investitorima pristup širokom spektru globalnih dionica u Velikoj Britaniji, SAD-u i europskim tržištima bez posjedovanja fizičkih dionica. Ovo vam omogućava da trgujete kretanjem akcija bez kupovine osnovnog instrumenta.

Izloženost kretanjima cijena

Sa CFD-ovima na vlasnički kapital možete trgovati uz pomoć poluge. Na primjer, možete zauzeti poziciju tako što ćete deponovati samo 20% potrebnog kapitala, čineći trgovanje kapitalom efikasnijim. Iako bi ovo moglo dovesti do većeg potencijalnog povrata, također bi moglo povećati potencijalne gubitke ako se pozicija kreće u smjeru koji niste očekivali.

Mogućnost trgovine uz rastuće i padajuće cijene

Možete ići dugo ili kratko, trgovati na rastućim ili opadajućim cijenama. Za razliku od redovnog trgovanja akcijama, gdje investitori mogu ulagati samo u rastuće cijene, mnoge brokerske kuće ne dozvoljavaju prodaju na kratko.

» Otvorite besplatni demo račun kod Fortrade-a

Počnite trgovati CFD-ovima za dionice

CFD-ovi na dionice nude investitorima izloženost berzi uz minimalne kapitalne izdatke i leveridž. Međutim, postoji rizik i ključno je razumjeti kako ovi ugovori funkcioniraju prije nego što odlučite da počnete trgovati.