CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Novi ste u trgovanju derivatima? Evo 5 stvari koje treba imati na umu

Trgovanje derivatima može izgledati potpuno drugačije od drugih metoda, ali uvijek postoje stvari koje trebate imati na umu

Od Fortrade

Objavljeno 21, December, 2023.

A computer screen displaying a stock charts and candlestick graphs of derivative trading performance

Derivati su tehnički ugovori između dvije strane. Sami po sebi, ugovori nemaju intrinzičnu vrijednost. Umjesto toga, cijena ili vrijednost derivata je zasnovana na njegovom temeljnom instrumentu – otuda i naziv. Osnovni princip u ugovoru o derivatima je da će Strana A biti dužna Strani B kada cijena određenog instrumenta dostigne određenu unaprijed definisanu tačku na unaprijed određeni datum.

Najpopularniji derivati

» Saznajte više: naši najbolji primjeri derivata na forexu



Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

1. Obrazujte se

Ovo je bitan korak prije nego počnete trgovati. Na mreži postoji iznenađujuće malo detaljnih informacija o trgovanju derivatima, tako da su knjige i dalje najpouzdanija opcija za one koji traže solidno razumijevanje derivata.

Online kursevi su još jedna opcija ako želite da naučite o trgovanju derivatima sami, vlastitim tempom. Postoje i sjajni kursevi na tu temu za vizuelne učenike.

» Razvijte svoje trgovačke vještine: pogledajte naše tečajeve za početnike i napredne tečajeve trgovanja

2. Razviti strategiju

Izrada plana i strategije trgovanja je ključna za pripremu za trgovinu derivatima. Vaša strategija bi u idealnom slučaju trebala uzeti u obzir vašu toleranciju na rizik, ciljeve i vrstu derivata kojim želite trgovati. Faktori poput:

  • Ekonomski pokazatelji
  • Tržišni trendovi
  • Geopolitičke događaje takođe treba uzeti u obzir, jer oni mogu uticati na tržište

Ne zaboravite da se držite svoje strategije koliko god je to moguće – trgovanje često može dovesti do impulzivnih odluka kada vas ponesu emocije ili vas razdraže fluktuacije na tržištu. Čvrsta strategija će vam pomoći da donesete razumne odluke u vrijeme krize.

3. Počnite s malim i steknite iskustvo

Vježbanje sa demo računom je odličan način da naučite osnove trgovanja. Demo računi vam daju određenu količinu virtuelnog novca koji možete koristiti za trgovinu. Nećete morati koristiti pravi novac, ali možete osjetiti kako je trgovati uživo na odabranoj platformi.

Međutim, kada koristite demo račun, vodite računa da virtuelni novac tretirate kao da su vaša stvarna sredstva. Na ovaj način nećete se "obučiti" da preuzimate rizike koje sebi ne možete priuštiti. Psihologija trgovanja je ključni faktor koji treba uzeti u obzir. Zatim možete početi trgovati pravim novcem—ali počnite s malim i postepeno ga nadograđivati kako savladavate svoju strategiju.

» Otvorite demo račun bez rizika kod Fortrade-a

4. Vježbajte upravljanje rizikom

Trgovanje derivatima je poduhvat visokog rizika i visoke nagrade. Profit je obično veći nego kod tradicionalnog trgovanja dionicama, ali to također znači da gubici mogu biti veći. U idealnom slučaju, trebali ste već uključiti svoje ciljeve profita, stop-loss naloge i ulazne i izlazne točke u svoju strategiju prije nego što krenete u trgovanje uživo.

Kao što je ranije spomenuto, morate u potpunosti razumjeti rizike povezane sa trgovinom derivatima i razumjeti tržište i odabrani derivat.

» Novi ste u volatilnosti? Naučite rizike i prednosti trgovanja volatilnošću



5. Nastavite sa istraživanjem

Konačno, budući da na trgovanje često mogu uticati trendovi i trenutni događaji, uvijek biste trebali pokušati stalno istraživati. Budite u toku s relevantnim vijestima, ekonomskim pokazateljima i tržišnim trendovima koji bi mogli utjecati na osnovnu imovinu vaših derivata.

» Koristite MT4? Budite sigurni da znate koji je najbolji indikator za MT4 mobile



Započnite svoje putovanje

Trgovanje derivatima uključuje veliki rizik, stoga je važno imati čvrstu strategiju prije nego što krenete u trgovanje derivatima uživo. Kao što je gore spomenuto, priprema, stalno istraživanje i praksa pomoći će vam da se pripremite za nagrađujuće iskustvo trgovanja derivatima.