CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Psihologija trgovanja: jačanje fokusa i discipline za uspješno ulaganje

Od Fortrade

Objavljeno 23, October, 2023.

A trader seated at her desk in deep contemplation, with a laptop open in front of her as she considers her trading decisions

Uspjeh na berzi proizvod je iskustva i znanja. Ali čak i iskusan i obrazovan trgovac može pretrpjeti gubitke ako ne posjeduje pravi okvir uma. Psihologija trgovanja je jednako važna kao i učenje iz knjiga ili praktično iskustvo u pogledu uspjeha. Mi kao ljudska bića skloni smo predrasudama – investitori, trgovci i pojedinci skloni su kognitivnim i emocionalnim pristrasnostima i heuristici koje utiču na odluke o ulaganju.

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

Šta je psihologija trgovanja?

Stavovi i emocije koje čine mentalno stanje trgovca predstavljaju njegovu psihologiju trgovanja.

Svaki od ovih faktora utiče na odluke o trgovanju, a trgovac koji ih može kontrolisati može koristiti psihologiju trgovanja u svoju korist. Postoje dva stava i četiri emocije koje čine psihologiju trgovanja.

Stavovi

  1. Disciplina
  2. Averzija prema riziku ili prihvatanje rizika

Emocije

  1. Pohlepa
  2. Strah
  3. Nada
  4. Žaljenje

» Novi ste u trgovanju? Pogledajte naš vodič za trgovanje dionicama za početnike

Uobičajene greške u psihologiji trgovanja

Um je strašna stvar za trošenje. Ipak, neki investitori ne mogu savladati psihologiju trgovanja, što dovodi do nekih od najčešćih grešaka u trgovanju.

1. Odluke o emocionalnom trgovanju

Učinkovite strategije ulaganja treba da proizlaze iz pažljive analize, a ne emocionalnih impulsa. Ipak, mnogi trgovci upadaju u zamku donošenja odluka na osnovu emocionalnih pokretača. Strah od propuštanja (FOMO) nije problem samo za tinejdžere; čak i investitori ponekad postanu žrtve mentaliteta stada i donose odluke na osnovu tog straha. Slijepo praćenje mase, a ne pažljiva strategija, može ostaviti trgovce u nepovoljnim pozicijama, poput kupovine dionica koje su već dostigle vrhunac.

a blue background with a line graph and the words trader's fomo


» Saznajte više o trgovanju uz Fortrade

2. Pretjerano trgovanje

Pojedinačni trgovci i brokeri mogu pasti u zamku prekomjernog trgovanja. Kupovina i prodaja prekomjernih dionica može biti opasno za oboje. Brokeri mogu privući bijes Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) jer prekomjerno trgovanje na računu klijenta radi generiranja provizija potpada pod definiciju manipulativnog i obmanjujućeg ponašanja. Individualni trejderi koji se upuštaju u prekomjerno trgovanje na vlastiti račun možda neće navući osudu, ali ovaj raštrkani pristup rijetko isplaćuje dividende na duge staze.

3. Trgovanje iz osvete

Poput prekomjernog trgovanja, trgovina iz osvete je scenario u kojem investitor pokušava nadoknaditi gubitke povećavajući rizike koje preuzima u svojim trgovinama. Pretrpljenje značajnog gubitka moglo bi promijeniti osjećaj trgovca za upravljanje rizikom, što bi ga navelo da otvore nove pozicije bez ikakve sveobuhvatne strategije.

» Zainteresovani ste za trgovanje valutama? Pogledajte naše najbolje savjete za trgovanje na forexu

Kako poboljšati psihologiju trgovanja

1. Vježbajte samosvijest

Razmišljanje o vašim odlukama o trgovanju vodi do samosvijesti. Trgovci bi trebali redovno provjeravati svoju tržišnu aktivnost u potrazi za znakovima prekomjernog trgovanja, trgovanja iz osvete ili emocionalnih trgovačkih odluka. Kakva je vaša stvarna trgovina tokom mjeseca u poređenju sa prethodno formuliranom strategijom?

2. Držite se svojih ciljeva

Svakom trgovcu je potreban plan trgovanja. Plan bi trebao ocrtati njihovu ukupnu strategiju i uključiti bitne specifičnosti poput željenog omjera rizika i nagrade za trgovine. Izrada plana trgovanja bez emocionalnih predrasuda pomoći će kreiranju strategije koja ima zdravu psihologiju trgovanja.

3. Održavajte disciplinu

Kontrola svojih emocija i ostanak disciplinovan unatoč vanjskim faktorima označava snažan način trgovanja. Ostanite u granicama propisanim u vašem planu trgovanja i pokušajte da ne dozvolite da vas fluktuacije na tržištu natjeraju na kupovinu ili prodaju prije nego što budete spremni.

4. Sprovesti upravljanje rizikom

Biti odvažna osoba kada je u pitanju trgovanje može se vratiti. Razboritije je i održivije usvojiti pristup sa čvrstom politikom upravljanja rizikom. Postavite ograničenja na veličine pozicija i koristite naloge za zaustavljanje gubitka kako biste svoje gubitke sveli na minimum. Kada se ne morate fokusirati na prijetnje koje sami stvarate, možete raditi na poboljšanju psihologije trgovanja.

» Spremni da savladate psihologiju trgovanja i donosite informisane odluke o ulaganju? Pogledajte naše video tutorijale i tečajeve trgovanja za početnike

Važnost psihologije trgovanja

Uspješni investitori prepoznaju važnost psihologije trgovanja. Savladavanje psihologije trgovanja pomaže trgovcima da se drže podalje od nekih opasnosti svojstvenih berzi. Disciplina i fokus mogu vam pomoći da postignete željene rezultate na berzi, zbog čega je razvoj ispravnog načina razmišljanja kao trgovca tako važan.

» Pročitajte o glavnim razlikama između CFD-a i opcija