CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Trgovanje CFDovima Akcija Objašnjeno (+ Primjeri)

Od Fortrade

Ažurirano 9, January, 2024.

Three square wooden blocks featuring the letters 'CFD' placed next to stacks of coins.

CFD-ovi, takođe poznati kao ugovori za razliku, su vrsta finansijskog derivata koji vam može omogućiti da spekulišete o kretanju cijena osnovnog asseta bez zvaničnog posjedovanja te iste imovine. Ovi ugovori se sklapaju između dvije strane (kupac i prodavac), čime se kupac obavezuje da prodavcu plati razliku u cijeni. Što je veća razlika, veći je profit za kupca ili prodavca, ali uvek zavisi od stepena volatilnosti i prirode pozicije.

Budući da ne morate posjedovati dionice na papiru da biste trgovali njima, često možete da dobijete istu izloženost po nižim troškovima sa CFD-ovima, što vam omogućava da direktno profitirate od kretanja cijena. Takođe, ne morate da dostavljate dokumente brokeru sa kojim trgujete. Uvijek ste klik ili dva udaljeni od otvaranja pozicije.

Sada kada smo uspjeli da objasnimo osnove CFD-a, možemo da zaronimo dublje.




Šta Uključuje CFD Trgovanje

Iako CFD-ovi zvuče jednostavno, važno je razumjeti sve njihove stavke i alate prije nego počnete trgovati.

Duge I Kratke Pozicije

Kada trgujete CFD-ovima na dionice, možete otvoriti dugu ili kratku poziciju. Duga (long) pozicija znači da očekujete da će cijena rasti tako da možete kupiti nisko i prodati visoko. S druge strane, kratka (short) pozicija je kada vjerujete da će cijena pasti, što će vam omogućiti da se riješite visoke prodaje i niske kupovine.

Bez CFD-a, prilično je nezgodno otvarati sigurne duge pozicije. Međutim, sa CFD-ovima možete obavljati kratkoročne trejdove bez ikakvih troškova zaduživanja jer samo nagađate o cijeni.

Poluga

U svojoj osnovi, leveridž je alat koji vam omogućava da kontrolišete mnogo više kapitala nego što ga imate na računu. Na primjer, ako broker nudi polugu 1:10 za trgovinu dionicama Apple-a (AAPL), to znači da za svaki dolar koji imate na svom računu, možete trgovati dionicama AAPL-a u vrijednosti od 10 dolara.

Poluga može biti nevjerovatno korisna jer vam omogućava da zaradite više novca—ali također dolazi sa većim rizicima jer se vaši gubici također mogu povećati. Na primjer, ako se cijena pomeri protiv vas za 1%, izgubit ćete 10% svoje pozicije uz polugu od 1:10.

Margina

Kad god trgujete uz pomoć poluge, morate održavati određeni iznos novca na svom računu, poznat kao margina, a ponekad i kao margina. Marža je postotak veličine pozicije koju trebate imati na svom računu da biste otvorili trgovinu. Zamislite to kao minimalni depozit.

Na primjer, ako broker nudi 40% marže za trgovinu dionicama AAPL-a, a vi želite kontrolirati dionice u vrijednosti od 100 USD, morat ćete imati više od 40 USD na svom računu.

Hedging

Hedžing je tehnika koja vam omogućava da nadoknadite svoje rizike zauzimanjem suprotne pozicije na tržištu. Na primjer, recimo da već dugo posjedujete dionice AAPL-a i bojite se potencijalnog pada cijene. U ovom slučaju, možete otvoriti kratku poziciju na AAPL CFD-ove kako biste zaštitili svoje rizike.

Zapamtite, međutim, da hedžing također može smanjiti vaš potencijalni profit. Stoga biste trebali zaštititi svoje trgovine samo ako ste uvjereni da će kretanje na tržištu biti protiv vaše pozicije. Ne rizikujte preterano.



» Postoje li termini trgovine koje ne razumijete? Pogledajte naš pojmovnik za brza objašnjenja.



Kako Funkcioniše Trgovanje CFD Dionicama?

Prije nego što postanete dobar CFD trgovac dionicama, bitno je razumjeti četiri glavna askepta CFD trgovanja.

Spread i Provizija

Spred je razlika između cijene dionice kada ste je prvobitno kupili i iznosa za koji je možete prodati. Na primjer, ako ste kupili GOOGL za 100 USD, a trenutna prodajna cijena je 101 USD, spread bi bio 1%. Veličina raspona varira zavisno od brokera kojeg koristite i dionice kojom trgujete. Različiti brokeri imaju različite spreadove za CFD-ove na dionice, tako da je važno odabrati brokera koji nudi najniže spredove.

Veličina pozicije

Veličina pozicije se najbolje može objasniti omjerom između CFD-a i dionica kojima ćete trgovati. U velikoj većini slučajeva, CFD pozicija je 1:1, što znači da za svaku CFD dionicu koju otvorite, vi trgujete jednom dionicom kompanije.

Dakle, kada kupite dionicu od 500 USD kojom se trguje po 100 USD, posjedovat ćete 5 ugovora za razliku (CFD), od kojih je svaki samo jedan dio dionice kojom ćete da trgujete.

Trajanje

Dok trguju CFD-ovima, investitori mogu zadržati poziciju neograničeno vrijeme, što nije slučaj kada uzmemo na primjer neke druge derivate, poput fjučersa.

Trajanje pozicije može biti kratkoročno ili dugoročno. Kratkoročno trgovanje uključuje otvaranje pozicije i zatvaranje nakon samo nekoliko dana. Dugoročno trgovanje, međutim, zahtijeva od trgovaca da drže pozicije sedmicama ili čak mjesecima.

Naravno, važno je napomenuti da CFD-ovi imaju prekonoćnu proviziju, koja je fiksni iznos novca koji se skida sa vašeg računa svaki dan kada držite poziciju otvorenom.

» Spremni za početak vaše trejding karijere? Naučite kako otvoriti Fortrade račun i počnite trgovati.

Izračunavanje Dobitaka I Gubitaka

I na kraju, kada je u pitanju trgovanje CFD dionicama, važno je znati kako izračunati svoje potencijalne profite i gubitke. Da biste u tome uspjeli, sami slijedite ovu formulu:

Dobit (gubitak) = (prodajna cijena - kupovna cijena) x veličina ugovora x broj ugovora

Na primjer, recimo da želite da kupite 5 Google (GOOGL) CFD-ova za 100 USD po ugovoru, a trenutna cijena je 101 USD. Vaš profit će tada biti

(101 USD - 100 USD) x 5 x 1 = 5 USD

Kao što vidite, potencijalni profit u ovoj trgovini je veoma mali. Međutim, ako biste iskoristili polugu od 1:10, priča bi bila drugačija.

» Želite više informacija? Onda preuzmite našu besplatnu e-knjigu o CFD-ovima i dionicama.



Počnite Danas

CFD trgovanje je jedan od najboljih načina za sticanje potencijalnog profita, bez podnošenja papirnatih dokumenata ili fizičkih posjedovanja dionica. A, sa pravim brokerom, dobićete pristup nizu drugih alata i opcija, kao što su druge vrste sredstava i uklanjanje ograničenja za trgovanje kratkim pozicijama i polugom.



Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom