CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Trgovanje CFDovima na Zlato u 2023. (Detaljan Vodič za Početnike)

Od Fortrade

Ažurirano 7, June, 2023.

Three gold bars resting on a stack of money (bills).

Globalna finansijska tržišta su se dosta razvila u posljednjih desetak godina. Od tehnološkog napretka do softverskih inovacija, svijet ulaganja i trgovanja sada se sastoji od opsežne liste valuta i finansijskih instrumenata. Jedan od najpopularnijih je ugovor za razliku na zlato, odnosno zlatni CFD.

Jednostavnije rečeno, CFD na zlato je samo ugovor između dvije strane koje spekulišu o budućoj cijeni plemenitog metala. Čitajte dalje da saznate više.

Kako Trgovati Cfd-Ovima Za Zlato

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kada trgujete CFD-ovima za zlato.

1. Otvorite Račun Za Trgovanje

Kao i svaki drugi trgovački poduhvat, prvi suštinski korak koji ćete morati poduzeti je otvaranje računa za trgovanje. Za trgovanje CFD-ovima za zlato, postoji mnogo opcija koje možete izabrati na webu. Kada kreirate klijentski račun, mnogi od njih zahtijevaju stvari, kao što su sljedeće:

  • Ime
  • Adresa
  • E-mail
  • Broj telefona
  • Bankovni račun

Kada to učinite, imaćete pristup obilju finansijskih proizvoda, resursa i funkcija korisničke podrške.

» Tražite brokera s kojim možete bezbedno trejdovati? Saznajte više o otvaranju Fortrade računa.

2. Odaberite Osnovni Zlatni Proizvod Kojim Želite Trgovati

Naravno, možete kupiti CFD-ove na zlato koji se odnose na stvarni plemeniti metal, ali postoji mnogo drugih osnovnih sredstava vezanih za zlato koje možete iskoristiti, bilo da se radi o dionicama za rudarenje zlata ili fondu kojim se trguje na burzi (ETF). Možda je najbolja strategija da se koncentrišete na kretanje cijene zlata, a zatim, uz malo prakse i istraživanja, možete diversifikovati svoje strategije i upustiti se u jedinstvene metode trgovanja CFD-om na zlato.

3. Identifikujte Mogućnosti Trgovanja Koristeći Svoju Strategiju

Imate li strategiju za trgovanje CFD-ovima na zlato? Ako ne, moračete napraviti jedan. Nakon što završite ovaj ključni zadatak, možete nastaviti da identifikujete mogućnosti trgovanja koristeći svoju prilagođenu strategiju. Naravno, postoji mnogo različitih taktika koje možete izabrati, kao što su trgovanje vijesti, trgovanje trendovima, dugoročno trgovanje dionicama i dnevno ili swing trgovanje. Što više trgujete, bolje ćete se upoznati sa kretanjem zlata i njegovih derivata

» Niste dovoljno samouvjereni da razvijete strategiju? Pogledajte više o našim klipovima za dnevno trgovanje sa strategijama, ali i našim besplatnim kursevima za početnike 

4. Otvorite Svoju Prvu Poziciju

Sada kada ste se navikli na trgovanje CFD-ovima za zlato nakon trgovanja na demo računu, konačno možete zakoračiti u nepoznato i otvoriti svoju prvu poziciju. Ovaj proces se može sastojati od kupovine određene količine čistog zlata ili ulaska na tržište fjučersa zlata na duži ili kratkoročni period. Šta god da je, ovo je monumentalna prilika koju biste trebali iskoristiti!

5. Pratite Svoju Poziciju

Kao i svaki drugi assetna koju možete uticati, moraćete da pratite svoju trgovinu i njen učinak od sesije do sesije. Jedna od najboljih mjera koje možete koristiti je korištenje fundamentalne ili tehničke analize. Prvi je uopšteno procjena jaza između tržišne cijene i intrinzične vrijednosti korištenjem specifičnih formula, algoritama i pristupa. Potonji uključuje režim trgovanja koji procjenjuje vaše investicije i traži mogućnosti trgovanja prateći trendove cijena i obrasce grafikona, tražeći šablone koji se ponavljaju.

6. Zatvorite Svoju Poziciju

Konačno, kada ste dostigli ciljnu cijenu – i uvijek se trebate držati svoje ciljne cijene! – vrijeme je da unovčite svoje žetone i zatvorite svoju poziciju. Čineći to, osigurat ćete da završite svoju misiju, zaradite potencijalni profit i naučite neke vrijedne lekcije.

3 Savjeta Stručnjaka Za Početnike Na Tržištu Gold Cfdova

1. Znajte Kada Da Otvorite Pozicije

Prvi korak koji treba poduzeti je da znate tačno kada odabrati svoje pozicije. Iako je teško odrediti vrijeme tržišta, trebali biste imati na umu određenu cijenu. Osim toga, također morate znati općenito vrijeme trgovanja koje želite zadržati za CFD-ove za zlato. Ako dnevno trgujete CFD zlatom, možete odabrati jutarnje sate za trgovinu, jer ovo nudi najveću aktivnost cijena.

Ako ste swing trgovac – identifikujete uzlazne ili opadajuće trendove – onda je najbolje vrijeme između ponedjeljka i petka (nikada nemojte holdovati preko vikenda!).

2. Vježbajte Sa Demo Računom

Kao što je ranije spomenuto, također je mudra ideja početi prakticirati CFD trgovanje zlatom s demo računom. Ovo vam omogućava da praktikujete trgovanje lažnim novcem umesto da koristite svoj pravi novac da uradite nešto što nikada ranije niste radili. Korištenjem demo računa možete naučiti osnove, smisliti nove strategije i eksperimentirati sa savjetima.

» Počnite vježbati danas: Saznajte više o Fortrade demo računima.

3. Obratite Pažnju Na Vijesti

Konačno, bez obzira na kojem tržištu trgujete, obraćanje pažnje na vijesti je ključno. Ovo je najvažnije za metale, koji mogu biti osjetljivi na niz faktora, kao što su indeks američkog dolara (DXY), prinosi američkog trezora, monetarna politika, izvještaji o inflaciji i šire tržište dionica. Ne morate cijeli dan gledati CNBC ili Bloomberg, ali razumijevanje onoga što se događa u svijetu i zašto vam može ili dati prilike ili vam dati signal da se počnete braniti od tržišnih prilika.

Istražujte Sami - Obavezno!

Nikada ne želite da uletite u finansijska tržišta slijepi – morate imati temeljno razumijevanje kako sve funkcioniše. Ovo se postiže samo provođenjem temeljnog istraživanja i procesa due diligence prije ulaska u poziciju za trgovanje CFDa na zlato. Zaista, postoji mnogo načina na koje se plemenitim metalom može trgovati sa svim vrstama investicionih instrumenata. Ono što je najvažnije, morate ostaviti svoje emocije pred vratima i strpljivo se baviti svojim poslom. Ako ste obavili svoje istraživanje i primijenili najbolju strategiju, nemojte paničiti ako vam uslovi ne idu na ruku odmah.