CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 73% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Trgovanje tokom bikovskih tržišta: treba li kupiti ili prodati?

Od Fortrade

Objavljeno 23, October, 2023.

Trader analyzing stock graph on an ipad depicting a very flat trend

Jeste li čuli za dva bika na večeri kako pričaju o berzi? Da, to je šala!

Bikovsko tržište je kada dionice rastu ili se očekuje da će porasti. Opće pravilo je da "medvjeđe tržište" čini apresijacija od 20% ili više. Generalno, to znači da bi investitori mogli očekivati profit ako su izgradili pozicije u svojim omiljenim dionicama, fondovima kojima se trguje na berzi (ETF) i zajedničkim fondovima. Bikovsko okruženje se može predvideti angažovanjem na tehničkoj analizi i proučavanjem različitih obrazaca i trendova.

Najnoviji primjer bikovskog tržišta je procvat nakon pandemije koji se dogodio usred nultih kamatnih stopa i triliona fiskalnih i monetarnih stimulansa ubrizganih u finansijski sistem. Prethodno tržište bikova počelo je u martu 2009. i trajalo je do ranih dana krize javnog zdravlja zbog COVID-19, što je rezultiralo povećanjem od 323% za investitore.

» Naučite osnove prije nego počnete trgovati CFD-ovima: trgovanje dionicama za početnike

Kupovina naspram prodaje tokom bikovskih tržišta

Kupovina

Kada kupujete akcije tokom bikovskog tržišta, vaš potencijalni dobitak može zavisiti od toga kada izvršite transakciju. Dakle, ako ste kupili dionice mega-cap dionica u ranim danima bikovskog tržišta, vaša investicija bi trebala ostvariti potencijalni profit. Međutim, ako ste dionice stekli u kasnim fazama bikovskog tržišta, vaš potencijalni profit bi bio mnogo manji.

Također je vrijedno identificirati zamke za bikove i druge rizike na tržištu bikova. Ako investitori koriste tehničku analizu, mogli bi nastaviti kupovati pad, iako osnove dionica možda neće biti jake.

Ipak, ako ste dugoročni investitor, nema ništa loše u kupovini bilo kakvog značajnog pada vrijednosti dionica, posebno ako ste uvjereni da će sigurnost nastaviti rasti tokom trenutnog tržišnog trenda.

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE da kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

Prodaja

Profit nije zagarantovan kada se prodaje na bikovom tržištu i u velikoj meri zavisi od toga koju taktiku koristite. Na primjer, ako rutinski gubite novac na bikovskom tržištu, to može biti zato što pokušavate tempirati tržište, kupujete tokom dvocifrenih skupova i prodajete u padu iz straha, ili investicija koju ste odabrali možda neće biti učestvovanje u trci bikova.

Međutim, ako ste investirali tokom medvjeđeg tržišta – što je upravo suprotno od bikovskog – i kupili na dnu ili blizu nje, više je nego vjerovatno da biste mogli zatvoriti poziciju na svojim dionicama i uživati u potencijalnom profitu. Međutim, glavna briga je da možda prerano zatvarate svoju poziciju i dugoročno nanosite štetu vašem potencijalnom profitu.

4 strategije za trgovanje tokom bikovskih tržišta

1. Pogledajte indeksne fondove

Indeksni fondovi objedinjuju sve visokokvalitetne dionice, od Microsofta do Walmarta, i u skladu s tim dodjeljuju sredstva koja odlučite koristiti. Širenje vaših trgovina kroz niz različitih opcija dionica može pomoći u ublažavanju određenog rizika.

» Pogledajte našu listu dostupnih indeksa

2. Usvojiti strategiju ulaganja

Problem sa bikovskim tržištima je što mogu iznenaditi u oba smjera. Zbog toga je ključno usvojiti strategiju ulaganja koja identificira ulazne i izlazne cijene. Naravno, mogli biste ostaviti nešto novca na stolu prevremenim izlaskom, ali nemate kristalnu kuglu i bolje je ostvariti profit nego gubitak! Štaviše, ako ne želite predugo čekati na svoje gubitke, trebali biste identificirati cijenu po kojoj ste voljni napustiti trgovinu.

3. Investirajte postepeno

Bikovska tržišta mogu trajati godinama, tako da nema ništa loše u ulaganju u fazama. Drugim riječima, postepeno otvarate pozicije i potencijalno biste mogli dobiti dobru cijenu prije nego što se značajno promijene. Ovo vam također može pomoći u prosječnoj cijeni dolara (DCA) vaše investicije.

4. Imajte izlaznu strategiju

Na kraju, želite da osmislite izlaznu strategiju, kako ne biste ostali u nepovoljnoj situaciji. Zaista, vaš lični bikovski nastup bi se trebala sastojati od cijena koje želite da dosegnete, dužine vremena koje želite zadržati i koje metrike želite pratiti da biste utvrdili da li ostajete ili idete prema izlaznim vratima.

Česta greška je kada strah od propuštanja (FOMO) dođe u igru. Ovo je bilo uobičajeno tokom meme manije 2021. godine kada su pridošlice vidjeli da su dionice AMC-a, Gamestop-a i drugih narasle za 30 posto u jednoj sesiji i odlučile kupiti tokom uspona. Ovo je možda jedna od najgorih grešaka koje možete napraviti u trgovanju jer ovi uvjeti preskuposti na kraju dovode do intenzivnih rasprodaja, posebno za visoko špekulativne dionice.

Ovo je problem sa kratkoročnim trgovanjem, čak i tokom bikovskih tržišta. Lako možete nasjesti na FOMO i izgubiti iz vida svoj dugoročni cilj da kupujete po niskoj cijeni i prodajete visoko. Zaista, možda nije bilo ništa loše u kupovini AMC-a po cijeni od 10 dolara ako imate velike nade u njegove dugoročne izglede. Ali ako kupujete za 10 dolara, a zatim ga nakon nekoliko mjeseci prodajete po cijeni od 3 dolara, ovo nije dobra strategija.

» Razmislite o učenju o CFD-ovima s osnovama CFD trgovanja dionicama

Bikovska tržišta nisu stalna

Kao što smo vidjeli nebrojeno puta, bikovska tržišta se mogu okrenuti na dobro ili upasti u privremeni pad. Stoga trgovci moraju biti svjesni ove mogućnosti u svakom trenutku. Kako možete odrediti da li medvedi žderu bikove? Obično možete shvatiti da je kraj blizu primjećujući razvoje kao što su visoka volatilnost ili rastuće cijene sirovina. Na kraju, važno je zapamtiti da su usponi i padovi neizbježni aspekti finansijskih tržišta, ali su uvijek otkrivali sjajnu sposobnost oporavka.

» Trebate više vježbe prije nego što počnete stvarno trgovati? Saznajte više o našim demo računima